We kennen ze van bijvoorbeeld Iron Man en de Metroid-games. Exoskeletons. Een robotisch pak dat de drager ervan sterker maakt. In het geval van Iron Man kan drager Tony Stark zelfs vliegen en de hoofdrolspeelster in de Metroid-serie heeft een kanon aan haar arm, waarmee ze vijanden beschiet. Maar een exoskeleton is niet langer science-fiction. Deze pakken bestaan inmiddels echt.

 

Insecten
Een exoskelet betekent eigenlijk ‘uitwendig skelet’. Denk aan insecten. Zij hebben harde structuren aan de buitenkant van hun lichaam, het huisje van en slak bijvoorbeeld. Een exoskelet is typisch voor ongewervelden en dient als bescherming.

 

Leger
De technologie kijkt goed naar de natuur. Het uitwendige skelet is heel interessant voor bijvoorbeeld het leger. De ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen, maar soldaten kunnen met een exoskelet veel sterker gemaakt worden dan ze zijn. Een voorbeeld is de Human Universal Load Carrier.

De afkorting HULC zegt eigenlijk al genoeg. Het maakt de mens krachtiger. Soldaten kunnen zonder moeite 90 kilo materieel meedragen en tegelijk voor langere tijd rennen met elf kilometer per uur.

 

Lopen na dwarsleasie
Natuurlijk heeft niet alleen het leger baat bij deze exoskeletten. Mensen met een dwarslaesie bijvoorbeeld, zouden met behulp van “robotbenen” eindelijk weer kunnen lopen. Sterker nog, in mei dit jaar liep een vrouw de marathon van Londen uit, terwijl haar benen verlamt zijn, met behulp van bionische benen. En zo is er nog veel meer mogelijk. De natuur mag dan model staan voor technologie, inmiddels versterkt technologie de natuur.

Hieronder een filmpje waarin mensen met een dwarslaesie hun eerste stappen weer zetten met behulp van een exoskelet.