Smartphones draadloos opladen

qichargersWie vandaag de dag een smartphone heeft is waarschijnlijk wel bekend met het feit dat het beestje vrijwel elke dag moet worden opgeladen. En dat is soms best lastig, als je bijvoorbeeld je oplader kwijt bent of als je in een publieke ruimte geen stopcontact kunt vinden. In de toekomst wordt het misschien wat makkelijker dankzij draadloos opladen.

Doordat draadloze oplaadstations meerdere apparaten tegelijk kunnen opladen, kunnen thuis of in publieke ruimten oplaadstations worden geplaatst die door meerdere mensen tegelijk worden gebruikt. Zo heb je geen adapter meer nodig en hoef je je telefoon alleen maar in de buurt van het oplaadstation te leggen. Maar hoe werkt draadloos opladen eigenlijk precies?

Draadloos opladen werkt met behulp van een magnetisch veld en geleiding. Er wordt met behulp van stroom een magnetisch veld gecreëerd bij een oplaadstation en wanneer de telefoon (een geleider) in het magnetisch veld wordt geplaatst, wordt door inductie spanning opgewekt. Hoe dichter de telefoon bij het oplaadstation wordt geplaatst, hoe sterker het magnetisch veld zal zijn en hoe sneller de telefoon wordt opgeladen.

Het rendement van draadloos opladen ligt iets lager dan het rendement bij opladen met behulp van een kabel, maar het verschil is verassend klein. Het rendement bij draadloos laden ligt op ongeveer 70 procent, terwijl het rendement van laden met een kabel op ongeveer 72 procent ligt. Het rendement van draadloos opladen kan echter worden verhoogd door meerdere telefoons tegelijkertijd op te laden.

Er zijn op dit moment maar een beperkt aantal telefoons, waaronder de Samsung Galaxy S3 en de Nokia Lumia 920, die draadloos opladen ondersteunen, maar in de toekomst zullen steeds meer smartphones draadloos opladen ondersteunen. Het is daarbij wel te hopen dat alle smartphones gebruik zullen maken van dezelfde standaard voor het opladen. De toestellen die op dit moment draadloos opladen ondersteunen maken gebruik van de Qi-standaard, waardoor ze allemaal gebruik kunnen maken van oplaadstations met een Qi-certificatie.